Blog

0

Matične ćelije-izvor zdravlja

 

„Kada čovjek ovlada svim tajnama matičnih ćelija, biće to prava revolucija u modernoj medicini“

Krv iz pupčanika je najbogatiji izvor matičnih ćelija, a sam postupak uzimanja jednostavan i ne pretstavlja nikakav rizik ni za majku ni za dijete. Matična ćelija je pluripotentna ćelija koja ima osnovna svojstva: sposobnost samoobnavljanja, sposobnost diferencijacije i sposobnost proliferacije. U svijetu se već rutinski upotrebljavaju matične ćelije iz pupčane vrpce. U terapiji određenih bolesti, najčešće u slučaju malignih oboljenja, organskih poremećaja u stvaranju krvnih ćelija i liječenju pojedinih autoimunih oboljenja. Lista oboljenja se skoro svakodnevno uvećava zbog brojnih istraživanja u području regenerativne medicine i bioinženjeringa. Baš zbog toga, skladištenje pupčane krvi ima neprocjenljivu vrijednost i predstavljaju odličnu investiciju za zdravu budućnost.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između zdravstvene ustanove „Mediccare“, d.o.o. „Ledenac“ iz Banje Luke i „Biobanke“, banke matičnih ćelija iz Ljubljane, potpisan je 14.09.2011.
„Biobanka“ je prva privatna banka matičnih ćelija na prostoru bivše Jugoslavije, sa zvaničnom akreditacijom agencije za lijekove i medicinska sredstva, za obavljane takve djelatnosti. Rad „Biobanke“ obuhvata organizaciju svakog prikupljanja, transporta, karakterizaciju, smrzavanju i skladištenje matičnih ćelija. Proces skladištenja se naplaćuje, ali su matične ćelije uvijek dostupne roditeljima, odnosno djeci. Praktično rečeno od dana skladištenja one su u vašem vlasništvu.
„Ledenac“ je ovlašten zastupnik i predstavnik „Biobanke“ na prostoru Republike Srpske kao i posrednik pri sklapanju ugovora između stranke i banke matičnih ćelija iz Ljubljane.
Do sada su kod nas uspješan obavljena dva uzimanja i skladištenja matičnih ćelija. Bliuzina Ljubljane i dobro organizovani prevoz, omogućavaju da u veoma kratkom roku, najviše 10 sati nakon poroda, matične ćelije budu uskladištene, što je jako bitno kada je u pitanju sama brojnost i kvalitet ćelija.


Period čuvanja je 22 godine i za sada se mogu upotrebiti samo jednom. Svjedoci smo velikog napretka u ovoj oblasti medicine te se u skorije vrijeme očekuje mogućnost korištenja u terapijske svrhe više puta.
Cijena seta ovih usluga iznosi 1.950 evra, a za klijente smo obezbijedili mogućnost kreditiranja i plaćanja u više rata. Za sada, kao što je navedeno, matične ćelije se čuvaju u Ljubljani, a kada se steknu adekvatni uslovi, skladištenje će se vršiti u prostorijama d.o.o. „Ledenac“ u Banjaluci.

Comments

There are no comments yet.

© Copyright Ledenac d.o.o. 2011. Sva prava zadržana