Blog

0

LjEKOVITE ĆELIJE


LjEKOVITE ĆELIJE

Matične ćelije mogu da obnove srce, jetru, kičmenu moždinu, da omoguće slijepima da progledaju, nepokretnima da prohodaju…
Matične ili stem ćelije iz dana u dan sve su bitnija komponenta moderne medicine, dok je lepeza bolesti gdje se one mogu primjenjivati kao lijek sve šira. Ove ćelije koje se nalaze u ljudskom organizmu predstavljaju šansu za izliječenje bolesti i povrijeda koje dosadašnja medicina nije uspjela da izliječi.

Njihova primjena već je zabeilježena u regenerisanju oštećenog srčanog tkiva poslije infarkta, liječenju multiple skleroze i vide se kao šansa da ponovo prohodaju osobe koje su zbog fizičkih oštećenja postale invalidi. Pored toga, naučnici svakodnevno ispituju i mogućnost primjene matičnih ćelija za liječenje neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, kao i drugih neuroloških oboljenja.

U prilog tome, ove godine je u Americi dozvoljeno presađivanje embrionalnih matičnih ćelija u ljudski mozak, a prva primena uradiće se kod djece koja boluju od smrtonosnog genetskog oboljenja. Ne treba pominjati da se matične ćelije koštane srži koriste već više od 30 godina za tretman kancera, kod pacijenata sa leukemijom i tumorom limfnog sistema.

Da matične ćelije gotovo čine čuda, govori i podatak da je tim korejskih naučnika u novembru prošle godine ubrizgao matične ćelije pacijentkinji koja je zbog fizičke povrede kičme bila nepokretna 19 godina.

Danas ona, prema zvaničnim medicinskim izveštajima, normalno hoda. Pored toga, matične ćelije u budućnosti mogle bi da potpomognu stvaranje crvenih krvnih zrnca, riješe problem sljepila, odsustva zuba, ćelavosti, ali i rasta! Prošle godine naučnici su uspeli da izdvoje matične ćelije iz zubne pulpe i da ih dalje “uzgajaju” u laboratorijskim uslovima. Istraživanja su pokazala da ova tehnologija može dovesti do izrastanja novog zuba u ljudskoj vilici.

Prognoze su da se ova “tehnika” popravke zuba u komercijalnoj upotrebi može naći već 2009. godine! U pogledu sljepila, obavljene su eksperimentalne transplantacije matičnih ćelija kod osoba koje su imale oštećen vid. Ovom tehnikom su u Kraljevskoj bolnici u Engleskoj uspjeli da povrate vid četrdesetorici pacijenata.

Ipak, ona još uvek nije zvanično priznata jer se procenat uspješnosti popeo do svega 25 odsto. Kod osoba izrazito niskog rasta problem bi mogao biti riješen direktnim ubacivanjem matičnih ćelija u timus (grudni koš). Na taj način matične ćelije bi lučenjem odrešenih supstanci podstakle ostale ćelije na rad i dalji razvoj.

Matične ćelije mogle bi se koristiti i za dobijanje cijelih organa, kao što su jetra, bubrezi, oči, srce, pa čak i djelova mozga, međutim, ove težnje su još uvek u teorijskom nivou i predstavljaju veliki izazov za naučnike.

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*

© Copyright Ledenac d.o.o. 2011. Sva prava zadržana