Blog

0

Naučnici stvorili mrežnjaču od matičnih ćelija

Japanski naučnici su u laboratoriji od matičnih ćelija stvorili mrežnjaču, deo oka koji je od ključnog značaja za vid.

Tim je koristio mlade matične ćelije miševa koje mogu da se pretvore u različite tipove ljudskog tkiva. Zahvaljujući pravoj kombinaciji hranljivih materija, ćelije su mutirale i počele da se razvijaju u sintetičku mrežnjaču.Naučnici se nadaju da će koristeći ovaj pristup moći masovno da proizvode ćelije retine, pa čak i cele mrežnjače koje će biti transplantirane pacijentima sa oštećenim vidom, a ne isključuju ni mogućnost da na ovaj način uzgaje čitavo oko.

Tokom eksperimenta, uzgajene matične ćelije sponano su se organizovale u složenu strukturu koja podseća na oko embriona u razvoju. Trodimenzionalna, slojevita struktura ličila je na optičku čašicu, vrećastu strukturu sa dva zida, koja se na kraju razvija u unutrašnje i spoljašnje zidove retine.

Naučnici veruju da će novo otkriće pre svega pomoći pacijentima koji pate od bolesti oka Retinitis pigmentosa i staračka makularna degeneracije (AMD). One spadaju među najčešće uzroke slepila u starosti, a javljaju se kao posledica postepenog i obično nepovratnog oštećenja ćelija mrežnjače.

Comments

There are no comments yet.

© Copyright Ledenac d.o.o. 2011. Sva prava zadržana