Blog

0

Briga o zdravlju trajan je zadatak

Dijabetes, kriva kičma, te druge brojne hronično nezarazne bolesti samo su neki od zdravstvenih problema s kojima se suočavaju mladi ljudi. Kako kažu stručnjaci, tome je najviše doprinio način ishrane, te ubrzan tempo života, karakterističan za 21. vijek.Milan Skrobić, savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, smatra da je neophodno, svakodnevno, mladim ljudima ukazivati na pravilan odnos prema zdravlju kako bi u kasnijim godinama imali što manje problema.

Ključno je da mladima stavimo do znanja da je fizička aktivnost i zdrav model ishrane presudni. Poželjno bi bilo da im omogućimo uslove za fizičke aktivnosti i bazične sportove koji će njima biti interesantni. Takođe, potrebno je da im ukažemo da zdrav način ishrane znači mnogo za njihov fiziči i intelektualni razvoj, ali i da je moderan model ishrane nezdrav – rekao je Skrobić povodom Dana zdravlja, koji se u petak obilježio širom RS.

Slobodan Stanić, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, naglasio je da su ranije kod praćenja zdravlja stanovništva uvijek bile determinante bolesti, a danas su to determinante zdravlja, jer se ljekari više bave zdravim čovjekom.

Ne postoje kapaciteti koji će se izgraditi, niti oprema koja će se nabaviti da riješi sve probleme ukoliko se nastavimo ponašati ovako kako smo se do sada ponašali. Ne želimo jedan zdrav dan u Banjoj Luci i u RS, već 365 zdravih dana, a da bi se napravio najduži put, potrebno je učiniti prvi korak – istakao je Stanić.

On kaže da se mora građanima dati mogućnost zdravog izbora, jer ako im se ponudi izbor šta je dobro, a šta je loše, a oni izaberu loše, onda su sami odgovorni za posljedice.

Međutim, ukoliko ih mi ne budemo informisali o dobrom i lošem izboru, onda smo mi kao sistem odgovorni za njihovo stanje. Institut će svakao u narednom periodu nastojati da i u lokalnim zajednicama Srpske pomogne da organizuju i pripreme, aktivnosti u promociji zdravlja – istakao je Stanić.

Danima zdravlja pridružila se i Banja Luka, pod parolom “Dan zdravlja u Banjoj Luci”.

Što se tiče Banje Luke, mi smo se usmjerili na projekte i programe koji imaju za cilj poboljšanje zdravlja i kavaliteta života u krajnjoj mjeri. Banja Luka je u maju proglašena bezbjednom zajednicom, čime smo postali 235. grad u svijetu koji je od Svjetske zdravstvene organizacije dobio taj status. U okviru toga jeste i ovaj segment koji je vrlo važan za naše građane – rekao je gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović.

On je rekao da s druge strane imaju projekte koji se tiču zaštite životne sredine, a u Strategiji razvoja Grada sve je navedeno. Zaštita životne sredine je u širem smislu u direktnoj vezi s kvalitetom života i zaštitom zdravlja ljudi.

Ovaj događaj je ujedno i podrška javnim institucijama u Srpskoj koji se bave ovim pitanjima, a istovremeno i način da se građanima skrene pažnja na važnost kvaliteta života i zdravlja – rekao je Davidović, te dodao da je tokom cijele godine potrebno provoditi ovakve aktivnosti, kako bi se postigao krajnji cilj, zdravo stanovništvo Srpske.

Istovremeno, na Trgu Krajine prezentovane su borilačke vještine i organizovana obuka djece u saobraćaju na pokretnom poligonu, a na igralištu Prirodno-matematičkog fakulteta održana su sportska takmičenja.

Manifestaciju je upotpunila i šetnja u podne od parka “Petar Kočić” do parka “Mladen Stojanović”, čime se promovisala fizička aktivnost kao dio zdravog načina života u kojoj je učestvovala i ministarka porodice, omladine i sporta RS, Nada Tešanović.

Dan zdravlja je realizovan u okviru projekta “Jačanje Zavoda/Instituta za javno zdravlje u BiH”, koji finansira Evropska unija, a implementira kompanija “EPOS Health Menagement” iz Njemačke, u saradnji s nadležnim ministarstvima iz RS i FBiH, te Ministarstvom civilnih poslova BiH.

B. MILAKOVIĆ

Comments

There are no comments yet.

Leave a Reply

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*

© Copyright Ledenac d.o.o. 2011. Sva prava zadržana